Fe d’errates (1)

Resulta desolador comprobar que no m’ho ha dit ningú, ni benintencionadament ni malintencionadament, ni en públic ni en privat: en un moment determinat d’un text que vaig penjar aquí, hi ha una errada fenomenal. La frase és aquesta:

Dolors Oller, posem per cas, ha publicat enguany Accions i intencions, una revisió i actualització de La construcció del sentit, publicat fa un quart de segle, on no només recupera capítols sencers, o intervencions en jornades i congressos, sinó que refina una mica més la teoria exposada a Virtuts textuals.

Doncs bé: això no és ben bé mentida, però és desorientador. Perquè hi ha un llibre, Accions i intencions, publicat l’any passat, i un altre, Aprendre de la lletra, publicat enguany. I la primera part n’és La construcció del sentit de fa 26 anys, pràcticament intacta (un dels llibres, per cert, que em van caure a les mans en l’edat aquella que ho aprens tot o no aprens res), mentre que la segona (i divertidíssima), “Noves lectures”, és un afegit. Accions i intencions recull un grapat de textos dispersos; l’extensa primera part és realment, una actualització de Virtuts textuals, que al seu temps era un desplegament d’un capítol del llibre de 1986, “Aspectes de la paraula poètica”. La coherència, al llarg de tots aquests anys, és indiscutible. També en la tria dels autors llegits per Oller als capítols que segueixen: Carner, Ferrater, Riba, Brossa, Comadira. Fins al punt que vuit dels poemes comentats a Aprendre de la lletra són també comentats a Accions i intencions (tal com informen uns útils índexs); però de fet, com que els comentaris no són ben bé els mateixos, val la pena aturar-se a comparar-los. És a dir: el llibre de 2011 és una revisió i actualització de 1986 (és alhora igual i diferent) just en la mesura que l’autora n’és i no n’és la mateixa, i al llarg d’aquests anys ha anat aprofundint en unes mateixes preocupacions (alhora que s’interessava per moltes altres coses, com veiem a les “Noves lectures”, on treuen el cap Radiguet, Nabokov, Mesquida o Serés).

Allò que sobretot em va fer connectar Accions… i La construcció…, però, és allò que fa que aquesta versió de 2012 sigui, com deia abans, “pràcticament intacta”. I és el trasllat d’un capítol del llibre de 1986, “El sacrifici a la raó” (un text sobre Josep Pla), no pas al llibre de 2012 (on no hi és), sinó al de 2011, a Accions i intencions. Un text que sembla tenir, per cert, una història editorial intricada. A La construcció del sentit s’indica que surt del tercer número de Quaderns Crema (la revista), on s’havia publicat el maig de 1980. A Accions i intencions, en canvi, la nota corresponent diu: “Aquest article forma part de la Miscel·lània confegida pel Col·legi Universitari de Girona amb motiu del seu desè aniversari” (i efectivament aquí el tenen, publicat l’any 1981). Abans de les seves dues publicacions en llibre, clar.

Tot plegat, un laberint textual divertidíssim.

Aquesta entrada s'ha publicat en El dia a dia, Lectures i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s